רקע
גרשון שופמן
פישל לחובר

כאיש ההגיון הקר נדמה היה, לכאורה, אבל מהיכן, מהיכן זו המסירות המוחלטת לכל איש ואיש מנושאי כתיבתו, אם לא מאיזה דבר שבלב? כל עבודתו האסייאיסטית הענקית במשך כל ימי חייו נראית לי כנובעת מתוך אהבה ורחמים אל כל אנשי המחשבה והשירה שלנו, כראשונים כאחרונים, כגדולים כקטנים, והוא הקשיב לכל אחד מהם ברוב קשב, כאילו כדי להפיג את בדידותם הגדולה. ביחוד מורגש הדבר לגבי כמה מסופרי ההשכלה, שכן הוא, לחובר, צר להם צורה עד היותם ראויים להיקבע בתולדות ספרותנו; מהם, אגב, אנשים אומללים בחייהם, נעים־ונדים נצחיים, שרק בספריו באו אל המנוחה.

מתוך הקרבה עצמית ממש נשא בלבו כל ימיו עולמות זרים, רחוקים, שונים ומשוּנים. לא חיקוּר קר היה כאן, אלא צו מוּסרי מבחינה האמורה לעיל, המניע לעבודת קודש את בני העליה המעטים.

ולחוֹבר האדם! כמה מבין אני את ברדיצ’בסקי, שהתרפק עליו כל כך בשכבו על מיטתו, אשר לא ירד ממנה (“ימי ברדיצ’בסקי האחרונים”).

אדם מסג זה נוכחותו מקילה לנו את רגעינו האחרונים, אבל הוא עצמו, בבוא יומו – מי יעמוד לו?!..


מהו פרויקט בן־יהודה?

פרויקט בן־יהודה הוא מיזם התנדבותי היוצר מהדורות אלקטרוניות של נכסי הספרות העברית. הפרויקט, שהוקם ב־1999, מנגיש לציבור – חינם וללא פרסומות – יצירות שעליהן פקעו הזכויות זה כבר, או שעבורן ניתנה רשות פרסום, ובונה ספרייה דיגיטלית של יצירה עברית לסוגיה: פרוזה, שירה, מאמרים ומסות, מְשלים, זכרונות ומכתבים, עיון, תרגום, ומילונים.

אוהבים את פרויקט בן־יהודה?

אנחנו זקוקים לכם. אנו מתחייבים שאתר הפרויקט לעולם יישאר חופשי בשימוש ונקי מפרסומות.

עם זאת, יש לנו הוצאות פיתוח, ניהול ואירוח בשרתים, ולכן זקוקים לתמיכתך, אם מתאפשר לך.

תגיות
חדש!
עזרו לנו לחשוף יצירות לקוראים נוספים באמצעות תיוג!